Autogrill

De meeste reizigers hebben moeite om de romantiek van  wegrestaurants te waarderen. Men ervaart de korte pauze bij een  benzinepomp  of wegrestaurant als een noodzakelijk  kwaad. In Italie zwaait ‘Autogrill’ de scepter. ‘Autogrill’; engelstaligen zullen gruwen van het woord maar oudere Italianen denken meteen aan Pavesini van koekjesfabrikant Mario Pavesi, de grondlegger van de huidige succesvolle keten. Het begon allemaal in 1947 met een kiosk aan de Autostrada Milaan – Turijn en met de opening onlangs van vestigingen langs de wegen bij Istanbul in Turkije is het eind nog niet in zicht.

Hier zien we (foto boven) het oorspronkelijke brugrestaurant bij Novara (Milaan – Brescia) van architect Angelo Bianchetti uit 1962 waarvan verschiilende replica’s zijn gebouwd. Het ‘tijdloos moderne ‘ vinden we nu ‘cult modern.’ Het aardige van Italie is dat de locatie weinig of niets zegt over de kwaliteit van de consumpties. Een kop koffie is bij de Autogrill niet minder smakelijk dan op een terras op het San Marcoplein in Venetie. Bovendien ervaart men langs (of boven!) de weg het Italiaanse leven van vandaag; op ongebruikelijke uren heerst daar vaak volop levendigheid.

Comments are closed.