Category Archives: Eten

Kip Marengo

Het mooiste restaurant ter wereld is volgens velen het elegante ‘Ristorante del Cambio’ in Turijn. In deze tempel der lekkernijen serveert men echter een gerecht waar een culli zijn neus voor ophaalt: Kip Marengo. Wat is mis met die kip? … Continue reading

Posted in Eten, Italië | Comments Off on Kip Marengo

‘Bistro’ naar Frankrijk

‘De Franse keuken thuis’… Allerhande serveert een Bistro-menu. Wat is de herkomst van woord ‘Bistro’, (Russisch voor ‘snel’)? Er circuleren verschillende verhalen: Franse soldaten van Napoleon zouden een vlugge hap eisen van de lokale bevolking tijdens hun veldtochten of waren … Continue reading

Posted in Cultuur, Eten, Frankrijk | Comments Off on ‘Bistro’ naar Frankrijk

Stoere Limoncello

Stel je wilt je eigen limoncello gaan produceren, waar moet je dan zijn? Deze vraag hadden twee vrienden uit Nederland ook. Limoncello is een citroen likeur en komt oorspronkelijk uit Zuid Italië maar is tegenwoordig populair in heel Italië. Deze … Continue reading

Posted in Eten | Comments Off on Stoere Limoncello

De muts van Escoffier

Hoe we een smakelijke Tournedos Rossini moeten maken gaan we hier niet uitleggen; wel moet u goed zoeken naar het juiste recept want er komt heel wat bij kijken om het gerecht op klassieke wijze te bereiden. Hou het simpel … Continue reading

Posted in Eten, Frankrijk | Comments Off on De muts van Escoffier

Heilzame slok artisjok

Ooit werd ik bijna uitgelachen in Frankrijk omdat ik (lang geleden en voor het eerst) artisjokkenbladeren in zijn geheel in mond stak en stevig begon te kauwen. Zo gek is dat trouwens niet want dat kan wel met jonge artisjokken; … Continue reading

Posted in Eten, Frankrijk, Italië | Comments Off on Heilzame slok artisjok

Een bakkie atoom?

  A = water B = gemalen koffie in een houder C = hier komt de koffie terecht pijltjes geven de opgebouwde druk aan (1, 5 bar dat is veel minder dan de 9 tot 13 bar van de espressomachine … Continue reading

Posted in Cultuur, Design, Eten, Italië | Comments Off on Een bakkie atoom?

Castagnaccio

  ‘Tja tja tja, wat zullen we eten Tja tja tja, wie zal dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan? De Groenteman!….. Tja tja tja.’ (Truusje Koopmans schreef en zong dit onvergetelijke lied voor een AVRO … Continue reading

Posted in Eten, Toscane | Comments Off on Castagnaccio

De Escoffier van Italie

Eerder schreven we over Pinokkio van Carlo Collodi en De Verloofden van Alessandro Manzoni en nu is de beurt aan een andere wereldwijde bestseller. 130 miljoen exemplaren zouden er er sinds de eerste druk uit 1891 (met 475 recepten, toen nauwelijks … Continue reading

Posted in Eten, Italië | Comments Off on De Escoffier van Italie

Cotriade

  Wie in Frankrijk een vakantiehuis betrekt en verlegen zit om een excuus niet weer te hoeven eten in een restaurant, heeft nu een sterk argument want wat blijkt? Het merendeel van de restaurants serveert voorgefabriceerd voedsel. We mogen dan … Continue reading

Posted in Bretagne, Eten, Frankrijk | Comments Off on Cotriade

Ontdek de geur van Genua…

Cappon Magro ‘1492 Christoffel Columbus ontdekt Amerika.’ Cristoforo Colombo (1452-1609) is zijn ware naam want hij kwam immers uit Genua, de oude havenstad aan de Ligurische kust. Heeft pesto, het bekende streekprodukt van Ligurie, misschien ook iets met Colombo te maken? … Continue reading

Posted in Eten, Italië | Comments Off on Ontdek de geur van Genua…