Kip Marengo

Het mooiste restaurant ter wereld is volgens velen het elegante ‘Ristorante del Cambio’ in Turijn. In deze tempel der lekkernijen serveert men echter een gerecht waar een culli zijn neus voor ophaalt: Kip Marengo. Wat is mis met die kip? Er horen rivierkreeftjes in en deze combinatie is not done. Waarom staat deze combinatie hier wel op de kaart? Dat heeft te maken met Napoleon en met de geschiedenis van de stad. Napoleon was bepaald geen fijnproever en had een broertje dood aan regels die niet door hem bedacht waren dus ook aan culinaire regels. Hij was dol op doodeenvoudige soepstengels (wat is er gezelliger dan soepstengels in een glaasje op tafel; zie op de foto!) en dus die Kip Marengo die vernoemd is naar de Slag bij Marengo (14 juni 1800). Napoleon versloeg daar nipt het Oostenrijkse leger. Napoleon vocht altijd met een lege maag maar toen hij de slag bij Marengo dreigde te verliezen, (zijn hulptroepen komen net iop tijd) gaf hij toe aan zijn honger en vroeg, tegen zijn gewoonte in om een warme maaltijd nog voor de vijand was verslagen. Er was in de benarde positie waarin zijn leger verkeerde echter niets gangbaars te eten; toen schijnt zijn kok iets in elkaar te hebben geflanst van wat voorhanden was: een kip, eieren, tomaten, knoflook, wat kruiden, olijfolie, rivierkreeftjes. Dat ging allemaal in een braadpan.  De kok sneed de kip in stukken naar het schijnt met een sabel en braadde deze in de olijfolie. Hij voegde de tomaten, knoflook en uien toe, deed er wat cognac bij die Napoleon bij zich droeg, kookte de kreeftjes en bakte de eieren als garnering en deed er een stuk soldatenbrood bij (een vorm van scheepsbeschuit). Napoleon smulde en sindsdien zou hij dit gerecht telkens na elke overwinning laten bereiden op exact dezelfde wijze zoals de kok het maakte na de slag van Marengo. Waarschijnlijk is Ristorante del Cambio in Turijn het enige toprestaurant waar dit gerecht op de kaart staat. Wie op zoek gaat naar het recept in kookboeken ziet dat men vrijwel altijd de kreeftjes weglaat. In dit restaurant gaat respect voor de geschiedenis, wat dit gerecht betreft, boven culinaire regels.

This entry was posted in Eten, Italië. Bookmark the permalink.