Numero Uno

themusik_arisa_pigiama_ionica_video_youtube_rihanna_benny_hill_show

De invloed van het Italiaanse lied op Nederlandse populaire muziek heeft een lange voorgeschiedenis die terugvoert naar de opera. Twee jaar geleden verscheen een driedubbele CD ‘Italiano!’ met 70 hits ‘van Caruso tot Conte’ samengesteld door Vic van Reijt. De invloed blijft natuurlijk niet beperkt tot Nederland (Denk aan ‘O sole mio’; ‘It’s now or never’ van Elvis) maar onze volkszangers hanteren vaak een Italiaanse stijl met gevoelige uithalen.

Laten wij niet omkijken naar het verleden maar te rade gaan bij de Top 20 van Italië van vandaag. Wat staat er vandaag op numero uno? Wat kunnen wij binnenkort in Nederlandse vertaling verwachten?  ‘Tegenwind’ of beter:  ‘Controvento’ (won San Remo 2014) van Arisa. Kennen wij Arisa? Nauwelijks….  of we kijken naar de Italiaanse X-factor waar zij jurylid is. Zij begint haar lied met ‘Io non credo nei miracoli’ (Ik geloof niet in wonderen). De strekking van het lied lijkt te maken te hebben met de toestand van het land, al zijn er berichten deze dagen dat Italië economisch gezien weer aan de beterende hand is.

We mogen ons afvragen waarom Arisa een artiestennaam heeft aangenomen want in werkelijkheid heet ze Rosalba Pippa; dat klinkt toch veel beter? (Genua, 1982 maar groeide op in Pignola een dorpje niet ver van Potenza) Arisa is een acroniem; ter ere en meerdere glorie van haar naasten en dat verdient natuurlijk alle lof. Antonio (vader) Rosalba (zijzelf) Isabella (zus) Sabrina (andere zus) en Assunta (moeder).

Zou ‘Controvento’ haar grote hit ‘La Notte’ overtreffen? Arisa geeft, net als in haar vorige clip,  blijkt een voorliefde voor leuke behangetjes en bevestigt eens niet het vooroordeel dat Italianen altijd over verliefdheid zingen. Arisa helpt ons als het even niet meezit, dat is de boodschap van haar nieuwe hit. Wie erg goed tegen de hele dag Italiaanse populaire muziek kan zou kunnen overwegen om de livestream van www.radioitalia.it van het net te plukken. Wat nog meer typisch Italiaans is? Laat een paar felle TL buizen in je eetkeuken branden en zet je TV (met extra veel kleur) erbij aan op flink volume tegelijk met de radio en als er iemand belt zeg je op luide toon ‘Pronto…’ Ja, wat wij ook eten; wij doen dat graag op z’n Italiaans.

Comments are closed.