Een eeuw in Arles

Arles is natuurlijk bekend door het verblijf van Vincent van Gogh. Minder bekend is dat je in deze plaats stokoud kunt worden. We moeten natuurlijk wel leven volgens de regels van de oudste mens die ooit op aarde leefde (officieel vastgesteld) Jeanne-Louise Calmet (Arles, 1875 – 1997) om precies te zijn: 122 jaar en 164 dagen. Haar recept: een kilo chocola in de week eten, af en toe een glas port drinken en….  roken! Ze werkte niet maar deed aan sport. Ze sloot de deal van haar leven toen ze 90 jaar oud was. Ze sprak in 1965 af met de notaris (die toen 46 jaar oud was) dat hij haar appartement mocht hebben na haar dood tegen een toelage van 2500 francs per maand. Ze overleefde de notaris en diens weduwe zette de betaling voort.

Jeanne-Louise heeft Van Gogh nog gekend.  Van Gogh kwam doek kopen in de stoffenzaak van haar oom. ‘Vies, slecht gekleed en koppig’ zei ze in een interview over hem toen ze 100 jaar werd en stak er eentje op (zie foto).

Inmiddels meldt De Volkskrant (16 april 2014) ‘Frankrijk verliest weer een stukje van zijn cultuur: de productie van de beroemde Gauloise-sigaretten verkast naar Polen.’ Laten we het leed verzachten door te bedenken dat roken geen eeuwen oude cultuur is. ‘De gauloises worden polonaises’…

99

Comments are closed.