Bikini

1024px-Casale_Bikini_modified

Wat denken wij te weten over de bikini? Dat het om een tweedelige badpak gaat dat ergens in de jaren vijftig of zestig in de mode kwam en genoemd is naar Bikini,  een eiland in de Grote Oceaan waar kernproeven werden uitgevoerd. De bikini, aanvankelijk geïntroduceerd onder de naam ‘Atome’ zou inslaan ‘als een bom’, hoewel hier en daar verboden maar is vrij snel geheel geaccepteerd. Als we de naam van de ontwerper opzoeken komen we vreemd genoeg niet bij een modeontwerper uit maar bij een Franse auto-ingenieur: Louis Réard. Hij introduceerde het kledingstuk op de Parijse catwalk. Hij vond geen mannequin die de klus wilde klaren maar wist wel een stripteasedanseres te strikken.

Was hij op het idee gekomen door de lingeriezaak van zijn moeder en de daarnaast gelegen pikante theater Folies Bergères? Neen, hij merkte op dat vrouwen op het strand vaak hun badpak oprolden. Na de introductie in Parijs liet hij reclame maken door in de blauwe luchten boven de stranden van St Tropez teksten te laten zetten door vliegtuigjes.

Maar was Réard werkelijk de uitvinder van het tweedelig badpak? Alweer ‘neen’; de Romeinen waren namelijk helemaal geen rare jongens. Voor de eerste afbeeldingen moeten we naar Sicilië, naar de Villa Romana del Casale bij het bergstadje Piazza Armerina om precies te zijn. De villa is zeer goed bewaard gebleven en de vloermozaïeken vertonen jachttaferelen, goden- en heldensagen maar vooral vrouwen in bikini trekken de aandacht.

De vrouwen liggen echter niet te zonnen op het strand of te flaneren langs Romeinse terrasjes maar werken volop aan hun figuur. Ze voeren gymnastische oefeningen uit en doen aan vechtsporten. Nog onbekend waren de burqini, de monokini, de tankini en de G-string. Maar je weet nooit wat er tijdens toekomstige opgravingen wordt blootgelegd.

Comments are closed.