‘Bistro’ naar Frankrijk

1240032_10202671868453023_5622791433340812136_n

‘De Franse keuken thuis’… Allerhande serveert een Bistro-menu. Wat is de herkomst van woord ‘Bistro’, (Russisch voor ‘snel’)? Er circuleren verschillende verhalen: Franse soldaten van Napoleon zouden een vlugge hap eisen van de lokale bevolking tijdens hun veldtochten of waren het juist Russen die na de val van Napoleon in Parijs op hun wenken bediend wilden worden? Hoe dan ook: eten in een ‘Bistro’ was zeer hip in de jaren zestig in Nederland. In feite draaide alles om een kort gebakken stuk rundvlees: een entrecote of tournedos geserveerd met sla, frites en een paar schaaltjes met een sausje waarin knoflook was verwerkt.  Die knoflook was iets zeer aparts toen maar het was vooral de druipende kaars op een lege fles wijn en het eten op een houten plank werd geserveerd in slecht licht en stemmige beatmuziek van een LP; dat was het nieuwe eten buiten de deur.

Eenmaal in Frankrijk zelf had de Nederlander altijd klachten over de biefstuk. Te taai, te dun en te klein. De oorzaak was dat de Fransen een baklapje bedoelen met ‘bifteck’ terwijl men een biefstuk wilde. Had maar een chateaubriand besteld dan had je niet geklaagd.

Toch moesten de conservatieve Fransen niets hebben van ‘de snelle hap’ net als nu niet van ‘fastfood’ dat uit Amerika zou zijn overgewaaid. Nee, er ontstond een nieuwe cultuur in Parijs in de jaren zestig door een nieuwe generatie studenten. Deze jongeren wilden alles anders en zelfs de Franse keuken moest op de schop. Men wilde een snelle hap want er waren belangrijkere zaken in de wereld dan eindeloos tafelen met vele gangen.

Inmiddels kan een snelle hap ook culinair verantwoord zijn. Op de Villagrande bistrotafel ziet u een prima kort gebakken puik stukje vlees dat de Amerikanen een ‘rib eye’ noemen en de Franse een côte de boeuff maar dan zonder been. Als je die bij de beste slager koopt en je bakt die in een stalen pan zonder anti aanbaklaag dan hoef je er alleen maar brood en sla bij. Een bijpassende wijn laat het vlees nog beter smaken.

Allerhande geeft de merkwaardige tip om ‘als je tijd hebt’ zelf frites te maken. Dat heeft natuurlijk niets met Bistro te maken… maar het kan wel lekker zijn. Wij houden het op een Hollands opperdoesje dat zo prettig prakt in de boterjus. En die plank dan? Nee, sorry hoor; we houden het bij een bord op een tafelkleed en zeker geen papieren servetjes.

 

Thuis Frans eten kan heel goed maar er gaat niets boven  Een huis in Frankrijk! waar u  ‘thuis’ eet.

 

Comments are closed.