Een futuristisch flesje

Dit Campari soda flesje, dat zo veel heeft bijgedragen aan het wereldwijde succes van het nog altijd populaire bitterzoete zomerse drankje, is ontworpen in 1932 door de Italiaanse futuristische schilder, beeldhouwer, schrijver en grafisch ontwerper Fortunato Depero (1892-1960). De futuristen, aardig om te weten, maakten in de jaren twintig furore in Parijs. Ze omarmden de nieuwe tijd van snelheid en techniek en sommigen dweepten daar zelfs openlijk met Mussolini. Grappig is dat ze niet onder stoelen of banken staken dat ze tegen het eten van pasta waren. Daar werd je maar lui en vadsig van. Overigens is Depero zelf gestorven aan de gevolgen van diabetes.

‘Life is bitter, life is sweet…’ wie een van de meest indrukwekkende familiegraven in Italie wil zien moet beslist een bezoek brengen aan het familiegraf van de Campari’s op de grote begraafplaats aan de rand van Genua.

We zien daar een ruimtelijke vertaling van het laatste avondmaal met, naar het schijnt, een Judas met een kop die sprekend lijkt op Campari’s grootste concurrent: de grote baas van Martini. Kijk, dat is nou weer zo’n typisch staaltje Italiaanse cultuur..

Comments are closed.