Flora

Sommigen onder ons zijn al moe als ze een museum zien. Ze lopen in Parijs wel in hoog tempo het ene warenhuis in en het andere weer uit maar een museumzaal met Romeinse vazen of Middeleeuwse iconen doet de moed in de schoenen zakken. Om niet voor spelbreker of cultuurbarbaar te worden uitgemaakt sloffen ze maar gedwee mee en gaan te vaak op een bankje zitten. Dat werkt niet.

Wat werkt wel? Wat voorwerk verrichten voordat we op reis gaan en internet is dan erg doeltreffend. Als we er over nadenken is het ook begrijpelijk: we maken onszelf wijs dat we alles moeten zien en er is veel te veel… maar waarom wel met grenzeloze energie door Lafayette en niet het Uffizi? Zowel de shopper als de kunstliefhebber gaat namelijk op eigen terrein gericht te werk. Zij (of hij) gaat daar zeker niet alles bekijken. Complete etages worden overgeslagen, afdelingen laat men links liggen maar dan is er een afdeling met de nieuwe collectie van Stella McCartney! Nergens nog in Nederland te zien. Wat doet een medereiziger die niets om mode geeft? Als ie (hij; zal vast een man zijn…) slim is heeft van de voren iets uitgezocht… een verdieping hoger is namelijk een afdeling met geweldig interessante zakmessen. Het gekke is dat we zeggen en denken graag nieuwe dingen te willen zien en ontdekken maar eigenlijk zijn we pas goed blij als we iets zien dat we al kennen.

Onze tip is dan ook om al thuis iets te bekijken wat we daar kunnen zien ‘in het echt’. Dat werkt altijd. In feite doet het er weinig toe wat je kiest: kies bijvoorbeeld Flora van Titiaan uit het lijstje meesterwerken van het Uffizi in Florence. We lezen bijvoorbeeld dat Rembrandt zijn Saskia als Flora heeft geschilderd en dat Titiaan 90 jaar oud is geworden en buitengewoon menselijke figuren heeft geschilderd met veel karakter en persoonlijkheid, net als Rembrandt maar dan eerder. Als we bij Flora Google afbeeldingen zoeken kom je allerlei blogjes en artikelen tegen vol zin en onzin. Als u zich thuis al hiermee een beetje vermaakt dan stapt u tijdens uw volgende vakantie in rap tempo dwars de zalen door zo op Flora af, of ze nu wel of niet de maîtresse van de schilder is geweest. Ze is werkelijk beeldig!

 

Comments are closed.