Geperste aardamandel met brood? Horchata con fartons!


In Valencia of Alicante kijkt de ober niet vreemd als u een glas geperste aardamandel bestelt. Aardamandel? Is dat niet hezelfde als knolcyperus? ‘Chufas” in het Spaans, meestal geserveerd met ‘fartons’ -brood-. Aardamandel ziet men in Nederland als onkruid maar de Moren hebben de Spanjaarden geleerd wat je me kunt doen. Het recept schijnt eeuwenoud te zijn.

Horchata de chufas con fartons

1 pond suiker
2.5 liter water
1 kaneelstok
Bereiden
Maak de chufas (aardamandel) schoon en laat ze een halve dag in water staan. Doe de chufas in een blender en maal ze fijn. Voeg 2,5 liter water en een kaneelstok toe en roer alles door elkaar. Zet het geheel een paar uur in de koelkast en voeg daarna de suiker toe. Blijf in het mengsel roeren, totdat de suiker is opgelost. Zeef het mengsel tot een melkachtige substantie overblijft. Koud bewaren.

Comments are closed.