Oci ciornie

oci+ciornie26

‘Schone jongens, die Romeinen.’ natuurlijk waren ze raar in de ogen van Asterix en Obelix maar objectief gezien en in vergelijking met andere volken en andere tijden roken ze fris en geurig. Hun badcultuur was zeer uitgebreid en wie de technische kant van de zaak bekijkt ziet badhuizen waar huidige aannemers nog een puntje aan kunnen zuigen: honderden mensen konden tegelijk van koud en warm water worden voorzien. Christenen- van het eerste uur vonden al die aandacht voor eigen lijf maar decadent en richten zich op het geestelijk leven.

Montecatini Terme gelegen in de provincie Pistoa in het dal van het riviertje de Nievole is één van de fraaiste en belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Het water van de bronnen zou vooral een heilzame werking hebben op de lever en het spijsverteringsstelsel.

Het ging lange tijd slecht met dit soort oorden en het verval sloeg toe. De Terme Leopoldine uit 1926 dat op een antieke tempel kijkt werd in de jaren twintig op sommige dagen door 60.000 heilzoekers bezocht; daarna ging het bergafwaarts in het dal. Maar na zwaar weer kwam er weer zonneschijn in de badplaats en is er weer leven in de brouwerij.

Wie gevoelig is voor de charme van de jaren twintig en de mondaine wereld van de rijken der aarde moet zeker een bezoek brengen aan deze plaats waar twintig jaar geleden de film Oci ciornie (Donkere ogen) met in de hoofdrol de acteur Marcello Mastroianni werd opgenomen. In dit drama is hij getrouwd met een rijke landgenote, maar versiert een knappe Russin. Natuurlijk had hij helemaal geen last van zijn maag maar zin in avontuur. Uiteindelijk was hij niet bereid zijn fijne leventje op te geven voor de Russin die op hem wachtte in Rusland. De film is gebaseert op een toneelstuk van Tsjechov ‘De dame met het hondje’ volgens de schrijver Nabokov een van de mooiste korte verhalen ooit geschreven. Laten we ons verheugen op een bezoek aan deze plaats en lezen vooraf dit verhaal en bekijken de film. Wie liever een recentere film ziet dat verwijst naar dit klassieke verhaal moet ‘The Reader’ uit 2008 met Kate Winslet gaan zien.

Villagrande vakantiehuizen in de omgeving van Montecatini Terme

Comments are closed.