Goede oorden in Toscane

Plaatsen van vergane glorie kampen met teruglopende bevolkingsaantallen en bezoekers die het al bijna een eeuw laten afweten maar bezitten wel een aantrekkelijke, weemoedige sfeer. De rijken van een paar generaties geleden trokken vroeger massaal naar fraai aangelegde kuuroorden rond heilzame bronnen -vaak op locaties waar Romeinse veteranen mochten herstellen van de strijd- en er volgden al snel restaurants en hotels van allure want reizen was een elitaire aangelegenheid.

Problemen met het spijsverteringskanaal of lever; de nieuwe rijken van weleer kregen er allemaal vroeg of laat wel last van, en wat is er dan niet prettiger dan een langdurige kuur in een prettige atmosfeer? Het feest voor de menselijke organen duurde ongeveer tot de economische crisis van 1929; dus gebouwen, parken en sportvelden zijn meestal van voor die tijd.

Montecatini Terme

Montecatini Terme

Bagni di Lucca is zo’n heerlijke plaats, er is zelfs een protestantse begraafplaats (Via Letizia) en een neogotische Engelse kerk uit 1839 (Via Crawford) en een casino uit dezelfde tijd. Niet ver hiervandaan ligt nog een kuuroord; Montecatini Terme met misschien wel nog typischer kuuroordarchitectuur.

Met een verwijsbriefje van de huisarts zouden wij jaarlijks een paar maanden moeten kunnen kuren; standaard in elk pakket. Naast de nodige wisselmodder- en mineraalbaden vanzelfsprekend en natuurlijk ook op gezette tijden: een balspel, een simpele maaltijd met veel vers fruit en slowfood groentjes, opbeurend mineraalwatertje en een heilzaam glas biologische wijn. Orde, rust en regelmaat. Dan zullen de almaar stijgende ziektekosten eindelijk kunnen dalen.

Villagrande biedt een aantal mooie vakantiehuizen in de buurt van Lucca en Montecatini. Check bijvoorbeeld deze eens:

Comments are closed.