Het hele plaatje voor een half woord

Wat zoeken wij in Italië? Een strakke blauwe hemel, fijne restaurants, onze roots of misschien wel een levende cultuur? Het moderne toerisme zou na de Tweede Wereldoorlog ontstaan zijn toen Amerikanen, als redders van de beschaving, op zoek gingen naar glamour in het hart van de oude wereld: Rome.

In haar prijswinnende scriptie voor De Volkskrant verwijst Aimée Plukker naar de film ‘Roman Holiday’ uit 1953 waarin ‘prinses’ Audrey Hepburn verliefd wordt op een Amerikaanse journalist gespeeld door Gregory Peck. Inderdaad: die film waarin ze op een scooter Rome veilig maken.

Klassenverschillen verdwijnen, toerisme versterkt de democratie was de boodschap. Audrey neemt een trekje van haar eerste sigaret, drinkt champagne en eet een ijsje op de Spaanse trappen. Het ideaalbeeld van een vakantie. Volgend jaar gaan we weer!Nooit meer Hitler of Mussolini. We zitten aan de goede kant van het IJzeren Gordijn.

We zijn inmiddels 70 jaar verder en de zoektocht naar de beschaving heeft zich uitgebreid naar andere eeuwen want je kunt geen eeuw bedenken of Italië heeft er volop aan meegedaan. Ging klassieke muziek in de tijd van ‘Roman Holiday’ niet verder terug dan de melodieën van Verdi en Vivaldi en was het toppunt van de schone kunsten Michelangelo en Da Vinci, inmiddels is onze belangstelling verruimd, gaan de oren open voor Monteverdi en raken we in vervoering van de schilderingen van Piero della Francesca en Giotto. Inmiddels krijgen we ook oog voor de schoonheid buiten de oude stadsmuren en ontdekken we bijzondere buitenwijken die slechts een eeuw oud zijn of pas gisteren gebouwd.

Natuurlijk willen wij als bezoeker niet alleen maar consumeren. We voelen ons liever reiziger dan toerist dus gaan we maar al te graag in gesprek met een echte Italiaan die vaak maar aan een half woord genoeg heeft om U te verstaan. Het aardige van Italianen is dat ze nogal bij de tijd zijn en dat nog weten te combineren met humor en wellevendheid. Nog steeds staat het culturele leven in Italië op hoog niveau. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Gallina vecchia fa buon brodo. Of te wel: Van een oude kip is het goed bouillon trekken.

Comments are closed.