Huis op Monopoli

Vroeger liep je door de straten van Milaan als paddenstoel, eend, kaars, cactus, peer, wijnfles of tomaat maar sinds 2010 stap je zo door gans Italie -behalve natuurlijk als je in de gevangenis zit (in prigione)-. Er zijn natuurlijk verschillende versies van het spel door de jaren heen verschenen maar de meest drastische verandering in de Italiaanse versie van Monopoly vond plaats in 2010 toen men on line een stem kon uitbrengen. Nu is Milaan teruggebracht tot het vakje waar wij de Zijlweg hebben (Haarlem). En de stations? Die zijn verdwenen en heten nu in goed Italiaans Coming soon . Tsja, als buitenstaander keur je zeker die laatste verandering natuurlijk af.
Hoe kwam Milaan aan zijn stevige positie?
Italie was een fascistisch land in 1935 toen het kapitalistische spel uit de VS werd verstuurd aan de grote uitgever Arnoldo Mondadori maar deze zag er geen brood in en schoof de deal door naar zijn vaste vertaler, ene Emilio Ceretti een geboren en getogen Milanees (dat verklaart!) die net van plan was een zaak voor zichzelf te beginnen. Buitenlandse namen waren niet toegestaan maar Monopoli geschreven met een i is Italiaans en de uitspraak is hetzelfde. Dollars werden natuurlijk Lires.
Monopoli is toevallig ook een stad in Italie (ten zuiden van Bari aan de Adriatische kust). Als wij een huis zetten op het Haagse Spui doen zij dat op Monopoli.

Comments are closed.