Ontmoeting in Carmignano

2_Visitazione_Pontormo-Restauro_Daniele-Rossi-640x425

Restauratie van ´De Visitatie´ (1528-1530) van Jacopo da Pontormo  (Pontorme 1494 Florence 1557)

Voor Bijbelvorsers is dit geen nieuws maar wist u dat de moeder van Johannes de Doper de tante was van de moeder van Jesus en dat ze tegelijk in verwachting waren? Zouden ze nu geleefd hebben zouden ze samen op zwangerschapsyoga hebben gezeten maar dat bestond in die dagen niet. Op een goede dag ging Maria op bezoek bij haar tante die meteen door had dat er in de buik van Maria iets bijzonders aan de hand was: ‘Jij bent de meest gezegende onder de vrouwen, en gezegend is het kind in je schoot! Waaraan heb ik het te danken, dat de moeder van de Heer zelf naar mij toekomt…?’ Maria barstte in jubelzang uit: ‘Ik zing van ganser harte voor de Heer. Want hoe onbetekenend ik ook ben, Hij heeft op mij zijn oog laten vallen…!” De ontmoeting van beide vrouwen is een gewild onderwerp in het Italie van de 16e eeuw. Er was veel vraag naar en de scene mocht er realistisch en natuurgetrouw uitzien alsof het om gewone mensen gaat van vlees en bloed.

Voor een schitterende verbeelding van deze ontmoeting hoeven we niet in de rij van een groot museum in een wereldstad en ook niet naar het Uffizi in Florence, nee we kunnen terecht in het kleine kerkje San Michele in Carmignano. Het aardige van Italie is dat topkwaliteit te zien is verspreid over het hele land, tenminste: als het niet uitgeleend is.

Dit jaar hangt het werk als topstuk in een museale presentatie in Florence. Het is onlangs gerestaureerd: onder de vele overschilderingen kwam een interessant detail te voorschijn op de muur in de achtergrond ontdekte de restaurateur dat de schilder een ezeltje had afgebeeld! Of het schilderij weer op z’n plek hangt in het kerkje van Carmignano als u het gaat ‘ontmoeten’ durft Villagrade niet te garanderen.

Overigens: dit schilderij, dat nu weer erg ‘hip’ is, kunt u op een enorm groot scherm zien in Stichting De Pont in Tilburg in een videopresentatie van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola. Viola heeft de scene, die eigenlijk maar 45 seconden duurt, laten naspelen en uitgerekt tot tien minuten durende ‘slow motion’ die zich telkens herhaalt

.

Dichtsbijzijnde vakantiehuis van Villagrande.

Comments are closed.