Madonna dal collo lungo

De Madonna met de lange nek’ (in Italië bekend als Madonna dal collo lungo is voltooid door Parmigiano rond 1540 voor de kerk van Orde der Serviten in Parma maar nu bevindt het sinds 1948 in het Uffizi museum in Florence.

Parmigiano (geen kaas maar ‘klein mannetje uit Parma’) -de bijnaam van Girolamo Francesco Maria Mazzola- is slechts 37 jaar oud geworden; hij leefde van 1503 tot 1540. In die tijd kon je niet om de macht heen. De Paus of de Medici’s daar moest je wezen om vooruit te komen. Het was voor de kleine man uit Parma lood om oud ijzer want Paus in zijn tijd was Clement VII en tevens lid van de Medici familie.

Alles goed en wel maar waarom die lange nek?

Overdrijven is ook een kunst! We zitten namelijk met Parmigiano midden in het ‘maniërisme’ een stroming na het hoogtepunt van de Renaissance waarin men was uitgekeken op strenge regels. Men wilde beweging, drama en fantasie de vrije hand geven. Eigenlijk is die periode lang verguisd geweest. Wat Parmigiano uithaalde met het madonna-figuur is tamelijk revolutionair: hij maakte van haar een modieus topmodel: niet alleen haar nek maar alles aan haar is lang. De zwanenhals was hot. De engelen rond haar lijken meer vriendinnen die haar baby komen bewonderen dan dat zij er zijn om een religieuze sfeer te verbeelden. Eigenlijk was het een grappige tijd die we nu pas waarderen.

Comments are closed.