Montecristo zeer exclusief

Volgens de Nederlandse Wikipedia is het eiland Montecristo voor de Toscaanse kunst onbewoond, maar volgens de Engelse versie wonen er twee mensen. Vooral dat laatste klinkt zeer romantisch. Tot voor enkele jaren mocht niemand hier komen want de Italiaanse regering heeft het eiland met de bijnaam ‘het eiland dat niet bestaat’ aangewezen als natuurgebied dat ongerept moet blijven. De enige bebouwing bestaat uit niet meer dan een ruïne van een klooster dat in de 16e eeuw werd verwoest door zeerovers. Net als Hamlet (geen Deense prins) is de Graaf van Montecristo een romanfiguur.

Het beroemde boek van Alexandre Dumas uit 1844 is misschien wel de eerste wereldwijde bestseller. De roman zou wel gebaseerd zijn op een bestaand figuur: Piere Picauld, een schoenmaker uit Nice. De beroemde gevangenis in het boek ligt voor de kust van Marseille, het Alcatraz van Frankrijk: Chateau d’If. Het gaat om een fort op een eilandje voor de haven. Hier bezoeken vele toeristen de cel waaruit Edmond Dantes spectaculair ontsnapte, ook al is hij een romanfiguur. Er staat zelfs een foto van de cel afgebeeld in de Nederlandse Wikipedia waar Edmond gevangen zou hebben gezeten! Volgens de Engelstalige Wiki (de Nederlandse versie geeft geen resultaat)  zat Piere Picauld gevangen in het fort van Fenestrelle in Piedmond dus die vergissing kan niet gemaakt zijn.

Een bezoek brengen aan Montercristo is bijna net zo moeilijker als een tafel reserveren op eerste Kerstdag bij Paul Bocuse. Er worden jaarlijks namelijk niet meer dan 1000 mensen toegelaten. En die mogen alleen komen tussen 1 april en 15 juli en van 31 augustus tot eind oktober. Een huwelijksreis op Montecristo kunt u wel schudden: alleen de Italiaanse koning Victor Emanuel III en Helena Petrovic-Njegos genoten het voorrecht. Zouden zij in de ruïne de huwelijksnacht hebben doorgebracht? Villagrande kan zorgen voor een onvergetelijk alternatief.

Comments are closed.