Morandi

Foto: Herbert List

Giorgio Morandi (Bologna 1890- 1964) is niet alleen een van de bekendste kunstenaars van 20e eeuw van Italië, zijn werk heeft veel schrijvers en filmers geïnspireerd. In Nederland denken we natuurlijk aan de schilder Klaas Gubbels en aan de onlangs overleden dichter Bernlef.

Morandi is bekend door zijn eenvoudige stillevens. De schilder van de stilte werd hij genoemd. Er straalt inderdaad een grote rust en eenvoud uit zijn schilderijen in subtiele tinten. Morandi lijkt zijn leven te hebben gesleten in een kleine wereld van alleen zijn sobere atelier. Kannen, kruiken, een olielamp, een fles; aardewerk, porselein, glas gaf hij een eigen leven maar hij vereeuwigde zelden iets eet- of drinkbaars (op een enkele croissant en glas water na). De vergankelijkheid zat voor hem in de dode dingen. Uiteraard is zijn werk opgenomen in de meest prestigieuze collecties. Onlangs koos President Obama twee Morandi’s uit voor de collectie van het Witte Huis.

In Italie is een bezoek aan het Palazzo d’Accursio in Bologna aan te raden. (aan het Piazza Maggiore; Karel V is hier in 1530 nog tot Koning van Italië gekroond.) waar tegenwoordig het gemeentehuis is gevestigd. Hier is de nalatenschap te zien die de familie Morandi heeft geschonken aan de gemeenschap.

Kleine Morandi

iemand die iets wil
maar dan zo bedekt in
gemompelde kleuren dat je
denkt: hij bedacht zich
nog voor ik het zag.

Bernlef
uit de bundel: Winterwegen 1983

Comments are closed.