Water

Pellegrino drinken we natuurlijk uitsluitend zo dicht mogelijk bij de bron; dus als we gaan kuren in San Pellegrino Terme of daar van de charme van deze plaats willen proeven. Water uit de fles ligt namelijk onder vuur. Tegenstanders hebben een punt. Wereldwijd worden er jaarlijks 200 miljard flessen water gedronken en water drinken uit een fles uit verre streken mag je gerust decadent noemen, tenminste als er goed water voor handen is. Hoe vaak laboratoriumtesten ook uitwijzen dat kraanwater net zo zuiver of zelfs zuiverder is dan bronwater uit een fles (en een klein beetje goedkoper), de verleiding van mooie etiketten en vooral ook de bubbeltjes winnen het van ons verstand. Als we een blik werpen op de waterkaart in een restaurant, is het toch leuk om een leuke fles aan te laten rukken die goed bij het eten past.

San (= sint) Pellegrino (= pelgrim) Terme (= bron) is trouwens een mooi gelegen plaatsje in de uitlopers van de Alpen dat ongeveer 5000 inwoners telt, zo’n dertig kilometer noordelijk van Bergamo. We vinden daar sporen uit een nabij verleden toen de rijken der aarde de tijd bij voorkeur doorbrachten met kuren. Ziek of niet ziek, dat deed er niet veel toe. En waar water allemaal niet goed voor is….  Hoewel laatst in Duitsland opschudding ontstond nadat sporen van uranium waren gevonden in een fles Pellegrino. De bronwaterfabriek met de mooie rode ster reageerde laconiek ´niet meer dan in leidingwater.´ leuker is natuurlijk dat Leonardo da Vinci zeer te spreken was over de kracht van dit smakelijke watertje ver voor 1900 (de tijd dat overal in Europa de waterfabrieken uit de grond schoten).

De foto is genomen in San Pellegrino Terme waar men gespecialiseerd is in de behandeling van reumatische en dermatologische aandoeningen dankzij, naar het schijnt, de aanwezigheid van zwavel- en alkalische bronnen alsmede van koolzuurhoudend bronwater.

Comments are closed.