Peper en zout

Mocht u ooit met een peper- en zoutstelletje als hier afgebeeld in het TV-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ aanschuiven bij Frits Sissing, dan is de kans erg groot dat expert Emiel Aardewerk op het puntje van zijn stoel gaat zitten. Zijn eerste vraag  is natuurlijk ‘Hoe bent u hier aangekomen?’ U vertelt over een verre voorvader die het als souvenir tijdens een vakantie in Florence kocht in 1543 van een ‘uomo universalis’ die ook verdienstelijk kon edelsmeden en over hoe u het een week geleden op zolder een schoenendoos vond….  Enfin, als u dan tot slot vraagt of het echt goud is, of er veel vraag is naar dit soort ‘kitsch’ en wat dan de waarde ongeveer zou kunnen zijn… ‘Er bevindt zich een exemplaar in een museum in Wenen. De waarde schat ik op zo’n 50 miljoen euro. Benvenuto Cellini is de maker…’

Overigens, aardig om te vertellen, tien jaar geleden was zo’n peper- en zoutstel gestolen uit een museum door een bewakingsexpert. Hij liet het alarm afgaan en de bewaker deed wat de dief verwachtte: hij zette het alarm af na inspectie. Toen sloeg hij toe. Hij bewaarde zijn buit onder zijn bed en later begroef hij het in een bos. Hij eiste 10 miljoen losgeld van de verzekeringsmaatschappij en na een kat en muisspel werd hij, drie jaar na de diefstal, gepakt. Hij stond herkenbaar op bewakingsbeelden van een telefoonwinkel waar hij zijn mobiele telefoon had gekocht.

In Florence is het bronzen beeld ‘Perseus verslaat Medusa’ van Cellini een reisdoel voor de liefhebber. De meester zelf is als buste te zien op de Ponte Vecchio.

 

 

Comments are closed.