Vakantieschuurtje van Le Corbusier

Waarschijnlijk wilt u niet wonen in dit schuurtje van 3.66 bij 3.66 meter en 2.26 hoog; zelfs een vakantie doorbrengen is geen prettig vooruitzicht want een zwembad zit er niet bij.
Toch zal dit hok gemaakt van walnoothout bij een walnootboom (vliegen en muggen hebben een hekel aan de geur van de bladeren), als het te huur zou zijn, voor velen een droomvakantie betekenen. Het gaat namelijk om een optrekje ontworpen door de beroemdste architect van de 20ste eeuw: Le Corbusier. Niet ontworpen voor een armoedzaaier maar voor zichzelf (en hij was zeker niet arm gestorven…)  Hier heeft de grote kunstenaar zijn oude dag gesleten.’ ‘it’s all about location…’ zult u terecht zeggen en inderdaad: de ligging is fraai te noemen. Wat wil je: Roquebrune Cap-Martin vlak bij Monaco… daar zouden velen zelfs in een bushokje willen wonen.
Wat kunnen wij nog meer leren van Le Corbusier behalve dat het om locatie gaat? Dat een groot huis ook niet alles is. Het eigenaardige is dat veel fijne huizen in warme streken nauwelijks ramen hebben met uitzicht. Voor uitzicht ga je naar buiten! Ons klimaat leent zich daar niet voor maar in de subtropen leef je vooral buiten.
‘Ik voel me heerlijk hier… hier zou ik mijn laatste adem willen uitblazen.’  schreef Le Corbusier in 1965 over zijn vakantiehuisje dat hij in 45 minuten op een restauranttafel had ontworpen. Niet veel later werd hij levenloos aangetroffen op een nabijgelegen strand; ‘it’s all about location…’ toch? Hij stierf op 84-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Sentier Le Corbusier
06190 Roquebrune-Cap-Martin
Tel. + 33 (4) 93 35 62 87
Toegang station van Roquebrune-Cap-Martin
op afspraak te bezichtigen

 

 

Comments are closed.