Tante Arie

De Kerstman rukt ook op in Frankrijk; eigenlijk al eerder dan bij ons en wel sinds de Tweede Wereldoorlog. Franse kinderen sturen deze dagen massaal een brief naar de Kerstman. La Poste gaat mee met de tijd en biedt ook de mogelijkheid om de Kerstman een mailtje te sturen.
Maar Frankrijk kent ook Tante Arie of beter Tante Aire; zij is een goede fee die met haar ezel rondtrekt als bezorgster van kerstcadeautjes. Zij is vooral in de Franche-Comté, in de voormalige graafschap Montbeliard, bekend. Volgens een legende is zij een reïncarnatie van Henriette van Mompelgard. Tante Arie is dus een regionaal fenomeen; haar lot is echter niet florisant. Ooit was ze massaal geliefd, nu is ze bijna spoorloos verdwenen en leeft ze voort in een enkel armzalig liedje (met slechts 2463 hits op Youtube) en hier en daar op een prentje, als een poppetje of in een folkloristische voorstelling; dat is wat van Tante Arie rest.

Franse kinderen zullen haar dus nauwelijks meer kennen. De Fransen houden wel sinds Lodewijk XI (1471) vast aan hun La Poste. Tante Arie had eigenlijk een pakketdienst moeten beginnen want dan zat ze er nu warmpjes bij. Tante Arie is zelfs nog iets ouder dan ‘Tante Pos’ want Henriëtte Gravin van Mömpelgard, (of Montfaucon) leefde van 1384 tot 1444).
Toch enigszins begrijpelijk dat deze tante is vergeten want naast cadeautjes is ze namelijk ook bezorgster van een weinig populaire boodschap. Volgens betrouwbare bron vraagt ze in veel verschillende vermommingen om gastvrijheid bij de mensen thuis en moedigt ze aan om deugdzaam te zijn en het huishoudelijk werk niet te verslonzen. Dan maar geen cadeautje, hoor de kindertjes van vandaag denken.

Comments are closed.