Zo Nice

Méditerranée, zo blauw, zo blauw
Méditerranée, zo blauw, zo blauw
Met je mademoiselles
Belles, belles, belles
Méditerranée

Het was 1957 toen Toon Hermans deze evergreen componeerde. Frankrijk’s misschien wel bekendste kunstenaar van de 20ste eeuw, Yves Klein (Nice 1928 – Parijs 1962) heeft toevallig ook in 1957 naam gemaakt met blauw. Zijn schilderijen en objecten bepoederd met puur pigment, noemde hij ‘monochromes’; eenkleurige kunst dus. Hij verbond zelfs zijn naam aan dat blauw: IKB = International Klein Blue.

Ook deed hij iets met ‘mademoiselles’ en blauw. Hij doopte naakte modellen in, uiteraard blauwe, verf en drukte hen tegen een doek. Klein was op het idee van blauw gekomen door naar de lucht te kijken in zijn geboortestad Nice. In 1957 (het jaar van Toon’s liedje dus) pakte Klein voor het eerst spectaculair uit met zijn blauwe ‘monochromes’ in Milaan en in Parijs. Met Klein kwam een nieuwe generatie kunstenaars uit Nice als Arman, Ben Vautier, Martial Raysse en César de kunstwereld veroveren.

Om liggend op je rug op het strand de ruimte te ervaren is natuurlijk een grandioze ervaring maar denk aan uw huid. Ooit zat ik vele uren onder een parasol en dacht volledig beschermd te zijn. Toch werd ik zo rood als een kreeft. Van een natuurkundeleraar ter plekke kreeg ik uitleg: ‘Komt door het blauwe licht van de lucht rondom.’ Hoe blauwer hoe roder dus.

Ik lig in mijn niksie te bruinen. Daar in dat aards paradijs. Méditerranée, zo blauw, zo blauw

http://www.youtube.com/watch?v=iSvzt_ehJRg

Comments are closed.